Tine pasul cu noile tendinte si afla primul de reducerile eSun.ro!



x

Acasa | Despre eSun | Articole | Contacteaza-ne! Acum suntem cu tine si pe Facebook!

Nu aveti produse in lista de comparatie.

Cosmetice

Istoria parfumurilor

Parfumuri | 2013-07-31

Istoria parfumurilor

Cuvantul parfum provine din limba latina "per fumus" si inseamnă "prin fum". Parfumeria, sau arta prepararii parfumurilor, a luat nastere in Mesopotamia antica si Egipt, si a fost rafinat in continuare de Romani si Persi

Desi parfumuri si parfumerii au existat in India, o mare parte din aromele lor se bazeaza pe tamaie. Primul chimist inregistrat a fost o femeie pe nume Tapputi, o preparatoare de parfumuri. Ea a distilat flori, uleiuri si obligeana, cu alte aromatice, iar apoi le-a filtrat și le-a pus inapoi, repetând procedura de nenumarate ori.

Arheologii au descoperit, in 2005, cele mai vechi parfumuri in Pyrgos, Cipru. Aceste parfumuri au o vechime de aproximativ 4.000 de ani. Parfumurile au fost descoperite intr-o parfumerie antica. In epoca veche, oamenii au folosit ierburi si condimente precum migdale, coriandru, mirt, rasina de conifere, bergamota.

Romanii sunt cei care au rafinat arta producerii parfumului. Utilizau diferite arome in apa de baie, la festivitati, pentru parfumarea hainelor, draperiilor, pernelor, lumanarilor. Obisnuiau chiar sa dea drumul din colivii unor pasari care purtau mici recipiente cu parfum astfel incat mirosul se raspandea in aer ori de cate ori acestea bateau din aripi.

Istoria parfumurilor(2)

In secolul IX, un chimist arab, Al-Kindi, a scris "Cartea chimiei parfumurilor si distilarii" care cuprindea peste 100 de metode si retete de preparare a parfumurilor si descriea recipiente pentru fabricarea acestora, cum ar fi alambicurile. Chimistul persan Avicenna este primul care, la inceputul secolului XI, a intodus pe scara larga procesul de extragere a uleiului din flori prin distilare, care astazi este considerata cea mai frecventa procedura, el experimentand in primul rand cu flori de trandafir.

In cultura europeana, parfumul a fost introdus in secolul XIII datorita influentelor arabe preluate de cruciati. Insa primul parfum modern, realizat din uleiuri parfumate amestecate intr-o solutie de alcool, a fost facut in 1370, la comanda reginei Elisabeta a Ungariei si a fost cunoscut in intreaga Europa sub numele de Apa de Ungaria.

Parfumeria a prosperat apoi in Italia renascentista, iar in secolul al XVI-lea, rafinamentele italiene au fost preluate in Franta de catre parfumierul personal al Catherinei de Medici, Rene le Florentin. Laboratorul lui era legat de apartamentul reginei printr-un pasaj secret si in acest fel formulele utilizate nu puteau fi furate. Franta a devenit rapid centrul european de fabricatie a parfumului si cosmeticelor. Cultivarea florilor pentru esentele lor a inceput in secolul al XVI-lea si a devenit o industrie majora in sudul Frantei.

Istoria parfumurilor(3)

Manusile parfumate au devenit populare in Franta, si in 1656, s-a creat chiar o breasla a producatorilor de manusi si parfumuri. Parfumurile au fost insa utilizate si pentru crearea de otravuri, o ducesa franceza, Marie Angélique de Scorailles, se presupune ca ar fi murit atunci cand un parfum-otrava, cu care erau impregnate manusile ei, a inceput sa fie lent absorbit in corp.

In Anglia, utilizarea parfumului a atins cote maxime in timpurile lui Henric al VIII-lea si Elisabetei I, in secolul al XVI-lea, iar in Germania, italianul Giovanni Paolo Feminis a creat in 1706 o apa de parfum numita Aqua Admirabilis, azi cunoscuta sub numele de apa de colonie.

Intre secolele al XVI-lea si al XVII-lea, parfumul era folosit mai ales pentru mascarea mirosurilor corporale determinate de igiena precara, intr-o vreme in care se credea ca baile prea dese sunt aducatoare de ciuma si alte boli. Dar parfumul era aplicat si asupra obiectelor de vestimentatie. In special manusile se parfumau iar meseria de parfumier era pe atunci adesea asociata cu cea de manusar.

Jasminum grandiflorum, cunoscuta si sub denumirea de iasomia regala, a fost introdusa in Grasse in anul 1560, adusa fiind din Nepal, iar florile sale delicate necesita o grija deosebita atunci cand sunt culese, cei care se ocupa de aceasta operatiune fiind culegatori specializati. Aproximativ 8000 – 10.000 de flori reprezinta echivalentul unui kilogram, iar culegatorii reusesc sa adune o jumatate de kilogram pe ora. Florile de iasomie sunt de aproape sase ori mai scumpe decat trandafirii.

Trandafirii sunt culesi din aprilie pana in iunie, iar iasomia este culeasa din august pana in septembrie. Dupa ce au fost culese, petalele sunt depozitate in saci si transportati intr-o jumatate de ora catre instalatia de productie. La alte ferme industriale, extractia uleiurilor esentiale are loc, de regula, a doua zi, insa casa Chanel prospetimea este o conditie prealabila. Dupa ce sunt cantarite, petalele sunt incarcate in cuve uriase de 50 kg., amestecate si spalate de 3 ori, pentru aceasta folosindu-se peste 2000 litri de solvent. Solventul dizolva uleiurile esentiale, rasinile si ceara din petale.

Istoria parfumurilor(4)

Odata ce florile sunt eliminate din cuve, solventul ramas este vaporizat pentru a ora si jumatate, formand un amestect solid, cunoscut in industria parfumeriei drept "concret". Acesta poate fi stocat pentru cativa ani si cand este nevoie de uleiuri esentiale se foloseste alcool pentru a le extrage. Dupa ce alcoolul s-a evaporat, ceea ce ramane reprezinta cea mai pura forma a parfumului de flori – cunoscuta sub denumirea de "absolut". Pentru a forma diversele parfumuri ulterioare, sunt folosite amestecurile

Parfumurile de astazi sunt preparate de specialisti instruiti in spiritul traditiei renascentiste. Acesti artizani, care petrec multi ani in ucenicie, ajung la observatii extrem de fine si vorbesc despre calitatea notelor de ambra sau despre acordurile florilor albe. Incepand din anul 2000, parfumierii vorbesc despre complexitatea produselor lor, referindu-se la afinitatile legaturilor moleculare ale proteinelor florale receptoare sau despre agonistii receptorilor de mosc.

Cele mai cunoscute parfumuri din istorie raman: Chanel No 5 lansat in anul 1921, Guerlain Shalimar lansta in anul 1925.

Parfumuri  apa de colonie  Chanel  Chanel No 5  Shalimar

Tag-uri: Istoria parfumurilor.


Contact

Adresa Str. Poieni nr.14
Sector 4, Bucuresti

Tel 0729.347.564

Informatii
Comanda si livrare
Servicii si suport
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor